Web

Joomla - alat za izradu web stranica

Kreirano: Ponedjeljak, 21 Ožujak 2016 Ažurirano: Ponedjeljak, 21 Ožujak 2016

Danas postoje puno alate za izradu web stranica, na vama je da odaberete onaj koji će najbolje zadovoljit oblik vašeg zamišljenog web sadržaja. Jedan od najpopularnijih alata je svakako Joomla. Joomla je (kao i 90 % stvari na internetu) besplatni alat, ja sam odabrao Joomla 1.7.3 što je trenutno zadnja verzija tog alata.

Joomla je kompletna struktura web sadržaja sa pripremljenom bazom podataka za prihvat sadržaja vaših stranica. Na Vama ostaje samo da popunite tu strukturu i imate svoj web, naravno ne ide to tako glatko kao ni sa bilo kojom aplikacijom dok ne shvatite njenu logiku. No ipak, gledano sa desktop razine to bi odgovaralo težini programiranja u excelu  u odnosu na programiranje neke win aplikacije.

Joomla 1.7.3 ćete naći na adresi http://www.joomla.org/announcements/release-news/5392-joomla-173-released.htmlkao Joomla 1.7.3 (Full package) odnosno Joomla_1.7.3-Stable-Full_Package.zip paket. U direktoriju 'D://xampp/htdocs' kreirate 'D://xampp/htdocs/mySyte' i u njega raspakirajte .zip paket. Sa desktop ikonom xampp pokrenite Apache i mySql servere da bi mogli koristiti 'localhost' za instaliranje a kasnije i rad.

U web pregledniku upišite adresu  http://localhost/MeSite/installation/index.php i instalirate joomla.. Sa desktop ikonom xampp pokrenite Apache i mySql servere da bi mogli koristiti 'localhost' za kreiranje stranica. U web pregledniku upišite adresu  http://localhost/SmilSite/installation/index.php i instalirate joomla.

Instalacija je u stvari kreiranje mySql baze podataka sa kompletnom strukturom od 33 table za smještaj vašeg sadržaja, u tablu jos_users se upisuje administrator baze tj. Vi sa svim ovlastima za upravljanje sadržajem.

Osnovni podaci za instalaciju su:  (iza '//' je komentar sadržaja

Host name = localhost         // naziv servera
UsserName= „root“          // korisničko ime za pristup serveru
Password = „“        // lozinka za pristup serveru    
// I na slijedećoj strani
Database Name = mySqlDb    // naziv baze podataka u koju se smješta vaš sadržaj
Upisat password = 'lozinka'  //vaša lozinka koju ćete koristiti kao  admin (administrator)

Od svega možete promijenit mySqlDb, u neko vama prikladnije ime i svakako promijenite lozinku 'lozinka'  u tekst koji ćete lako pamtit, i zapamtite ga. Instalacija na lokalnom računalu kreira bazu i administratora, dok se kod instaliranja ne web-u veže na već postojeću bazu podataka, ali o tom potom.

Kod kreiranja baze podataka, table unutar baze se kreiraju sa random prefiksom 'rand_', instalacioni program vas pita dali želite zadržat taj prefix. Svakako stavite neki drugi svoj prefix 'xxx_'. Ranije verzije su imale default 'jos_' prefix pa je bio poznat svakome, pa onima sa nečasnim namjerama koji vam lako naprave štetu. Meni su u sadržaju više članaka zamijenili <p> tag sa <div> tagom, nakon čeka cijela stranica doslovce podivlja. Sada je ta zaštita već ugrađena, svejedno umjesto 'rand_' stavit 'drugo_' .

Da bi krenuli dalje instacioni program vam govori da obrišete direktorij '../installation' – ne, bolje ga preimenujte u '../-installation'. Direktorij će postat nevidljiv za Joomlu, vama ostale na raspolaganju. U početku dok nemate iskustva često napravite krivi potez pa postupak treba ponovit, u takvom slučaju vratite naziv direktorija i skratite si posao ponovnog raspakiranja paketa.

Brisanjem (preimenovanjem) installation direktorija možete počet sa kreiranjem vašeg sadržaja. Upišite adresu http://localhost/MeSite/administrator/index.php a zatim unesite  userName = 'admin'  password = 'vaša lozinka', i vi ste gazda svega. Ne opterećujte se sa greškama na njima se uči, a uvijek postoji način da se sve ponovi.

Joomla o kojoj govorimo je engleska verzija pa je treba 'nostrificirat'. Hrvatski prijevod ćete naći na adresi http://joomlacode.org/gf/project/jtranslation1_6/frs/?action=FrsReleaseBrowse&frs_package_id=5825 Kao hr-HR_joomla_lang_full_1.7.3_v1.zip paket, koji se sastoji od prijevoda vanjskog dijela, i prijevoda za administratora. Logiraj se kao administrator i instaliraj full verziju

Extension / Extension Manager / Install /      Upload Package File/ Package File
[Pretraži]  D:\Web\Alati\hr-HR_joomla_lang_full_1.7.3.zip [Upload&Install]
Extension / Lenguage Manager / Installed /     Postavit  Hrvatski  kao default

Oprez! Joomla ima grešku, nisu prevedeni opisi Kontakt forme (ni engleski), zato treba dodat taj prijevod. U file '..\language\hr-HR\hr-HR.com_contact.ini' na kraju dodati

; dogradnja (ne postoji ni u engleskoj verziji) 
COM_CONTACT_CONTACT_REQUIRED="Kontakt pismo";  
COM_CONTACT_CONTACT_EMAIL_NAME="Ime i prezime*" 
COM_CONTACT_CONTACT_MESSAGE_SUBJECT="Predmet*" 
COM_CONTACT_CONTACT_ENTER_MESSAGE="Poruka"  
COM_CONTACT_CONTACT_EMAIL_A_COPY="Kopija pošiljatelju..."

Joomla dolazi sa dva front end predloška, 'bezz5' i 'beez_20' za prikaz sadržaja, ali se na internetu može naći puno (besplatnih) i boljih. Ja sam odabrao 'azzure7-tg'. Predložak ugradite na isti način kao i hrvatski jezik:

Extension / Extension Manager / Install /      Upload Package File/ Package File
[Pretraži]  D:\Web\Alati\Azzure-7\ azzure-7-tg.zip  [Upload&Install]
Extension / Template Manager / Styles /     Postavit azzure-7-tg  template   kao default

Kreirao i izradio Ivan Smilović!.
Blue joomla theme by Template Joomla