Proizvodi

Ergonomičnost

Velika pažnja pri projektiranju aplikacija je posvećena operateru. O tome koliko će se operatera opteretit sa nepotrebnim informacijama, ovisi njegovo zadovoljstvo, i njegova produktivnost. Univerzalni cilj je sa manje utrošene energije (truda)  postići više. Vlasniku veća dobit, šefu veći rejting, operateru manji stres i vrijeme za na miru popit kavu.

Aplikacije su projektirane tako da slijede na da slijede način razmišljanja operatera, bolje rečeno prirodni tijek knjigovodstvenih aktivnosti. Sve matične datoteke, (kupci , dobavljači, konta,…) se popunjavaju u hodu, tako da operater i ne primjećuje informatičku strukturu pozadine procesa. Polazna točka je knjigovodstvena promjena, odnosno dokument koji treba proknjižit, i naslov u meniju koji će odradit taj posao, a za sve ostalo će se pobrinut program.

Sučenje (glavni meni) je intuitivan (čitljiv), sa ugrađenom knjigovodstvenom logikom, tako da se svaki operater bez mnogo truda, ili sugestije sa strane, lako može snaći.
Fontovi i boje koji se koriste u kreiranju formi (izgleda ekrana)  su svedeni u okvire optimalnog, čime se postiže neopterećeno percipiranje predmeta rada. Premaleni broj fontova odnosno boja čini ekran monoton i zamarajući, dok se preveliki broj zbunjuje i nepotrebno opterećuje operatera.

Forme su dizajnirane tako da koliko je moguće više prate izgled dokumenta koji se unosi, ili ako se ne radi o dokumentu da prate logiku posla koji trebaju obavit. Pravilnim strukturiranjem (a ulazni dokumenti su u pravilu takvi), olakšava se operateru pozicioniranje referentnog polja, odnosno manje truda veći učinak.

Sa ekrana su maknute sve informacije koje nisu potrebne za obavljanje aktualnog zadatka. Za moguće nedoumice operatera, na mjestima gdje se to očekuje ugrađene je pozadinski tekst (pojavljuje se kada u polja uđete mišem) kao pomoć. Operateru je na raspolaganju i kontekst senzitivni.

Kreirao i izradio Ivan Smilović!.
Blue joomla theme by Template Joomla