OnLineHelp

Logika programa

Kreirano: Ponedjeljak, 14 Ožujak 2016 Ažurirano: Ponedjeljak, 14 Ožujak 2016

Programska logika je način na koji program 'razmišlja', odnosn kako će u pojedinim situacijama reagirat. Opisat ćemo samo one situacije koje za operatera nisu dovoljno intuitivne.

Format datuma program preuzima direktno od postavki windowsa i mora biti oblika 'DD.MM.GGGG', jer su sve odluke koje su uvjetovane datumom, vezane na takav format. Isto je i sa formatom (decimalnog) iznosa, samo što tu 'krivi' format ne utiječe na rad programa.

Izlaz iz forme (i izlaz iz programa) uvijek treba biti nenasilnim putem, sa tipkom 'Odustat'. Česti je slučaj da modul programa odradi neki posao prilikom zatvaranja forme, ako formu 'gasite' nasilno taj događaj će izostat što može za posljedicu imati grešku. Ista logika je i kod gašenja programa.

Štampanje izvještaja kreira stranicu tako da definira orjentaciju i margine stranice. Neki položeni (Landscape) izveštaji koriste stranicu maksimalno, pa se kod HP pisača može javit problem. Hp pisači po defaultu imaju uključeno Minimize margins, pa to treba isključit.

Za HP printer napravite: Start | Uređaji i pisači | (odaberite pisač i desni klik mišem) Osobne postavke ispisa | Advanced | Minimize margins (isključi).

Arhiviranje podataka nije samo radi zaštite od gubitka podataka nego i radi ažurnosti novijih izvršnih (.exe) verzija. Ovisno o promjeni zakonskih propisa mijenja se i program. Kod zakona o PDV-u su promjene gotovo svake godine. Svaka promjena donosi novi oblik obrade i prikazivanja podataka, pa se shodno promjeni izvršnog programa mijenje i prilagođava baza podataka.

Natražna kompatibilnost se proteže na godinu ili više, ovišno koliko dozvoljava izvršena promjena. Starije podatke (izvještaje) možete koristit koliko dopušta ta kompatibilnost u natrag.

Pored primarne, postoji i sekundarna kompatibilnost koja je najmanje 4 godine. Sekundarna kompatibilnost, podrazumijeva upotrebljivost starijih .exe verzija programa. Suštima je u tome da se polja koja više nisu u upotrebi ne brišu iz baze podataka najmanje 4 godine, ona se ne koriste ali se mogu pročitat sa starijom .exe verzijom.

Nakon 4 godine brišu se neupotrebljavana polja, iz jednostavnog razloga da se ne gomila 'smeće' koje povećava volumen i usporava rad baze podataka.

Kreirao i izradio Ivan Smilović!.
Blue joomla theme by Template Joomla