Pdv

Pdv izvještaj za period

PDV izvještaj je izvještaj koji se mjesečno (ili tromjesečno) dostavlja poreznoj upravi radi uvida o poreznoj obvezi poslovnog subjekta. Izvještaj se može koristiti klasično ili kao elektronski, obje opcije rade istovremeno.

Ovaj izvještaj samo prezentira podatke koji su prikupljeni modulima obračunom poreza, odnosno pretporeza. Izvještaj izračunava konačni iznos dugovanja, vodeći računa o eventualnoj preplati u prethodnom periodu, i na kraju kreira nalog za plaćanje istog.

U pozadini, štampanjem klasičnog (papirnatog) izvještaja generira se elektronski izvještaj kao 'PDV-Mjesec.xml' datoteka smještena u direktorij 'Startni direktorij / arhiva-godina / Porezna' . Elektronski izvještaj se dostavlja elektronski, putem servisa ePorezna, naravno uz Fina certifikat.

Ako imate potrebu za ispravit neki podatak, nemojte to radit na ekranu (klasično ili ePorezna) ili u .xml datoteci. Ispravak napravite na izvoru podataka (koji god bio), i ponovite izvještaj, u protivnom će Vas greška dočekat i slijedeći put.

Ako nemate e-porezna a koristite .xml datoteku, za formalna kontrolu generirane .xml datoteke koristite naš vanjski Univerzalni Xml Validator.

Kreirao i izradio Ivan Smilović!.
Blue joomla theme by Template Joomla